به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، ره پیک در شانزدهمین نشست سالانه اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل سراسر کشور که عصر امروز در دانشکده فنی دانشگاه تهران با شعار آرمان کارفرما پیشرفت درون زا با استکبارستیزی کارگزار برگزار شد گفت: محیط دانشگاه به ویژه محیط مومن و انقلاب که ویژگیهایی دارد که اینها نه تنها برای دانشجویان بلکه برای سایر مجموعهها هم الهام بخش است.
وی تصریح کرد: یکی از علل تاکید رهبری بر وجه دانشجویی و جوان بودن تشکلهای دانشگاه اسلامی و انقلابی است.
معاون اجرایی شورای نگهبان اظهار داشت: نشاط انگیزه ایدههای شفاف اخلاق پشتکار برای انجام کارها عدالت خواهی فارغ از مسائل سیاسی از ویژگیهای مهم محیطهای دانشجویی است.
وی به مبانی ابتدای انقلاب اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه مبانی ابتدایی انقلاب قابل فهم است ولی قدری پیچیده میباشد در تمامی مسائل در طول انقلاب هر گاه جنبههای مثبت وپیشرفتی داشتیم مردم در نقطه اصلی پرگار قرار داشتند.
ره پیک با بیان اینکه جمهوری اسلامی از عنوان مردم سالاری برآمده است ادامه داد: مردم سالاری دینی متضمن عنوان کلی نظام است مردم سالاری عنوان آشنایی است که همه آن را میشناسیم و مجموعه سیاسی کشورمان به دو مولفه مردم و اسلام وابسته است.
وی ادامه داد: در طراحی جمهوری اسلامی که مبنای آن با اندیشه های امام شکل گرفته است راه های تعامل با مردم هم طراحی شده بود آن چیزی که در مبنای جمهوری اسلامی مورد توجه قرار می گیرد مردم سالاری دینی می باشد.
معاون اجرایی شورای نگهبان گفت: اگر در یک نظام سیاسی واحد مسئولان خود را مقید به اسلام بدانند ولی به مردم توجهی نداشته باشند دید آنها اسلامی نیست در اندیشه امام نظام جمهوری اسلامی متکی به مردمی اسلامی و مومن است مردمی که اسلامیت را حفظ و بسط می دهند.
وی با بیان اینکه مردم سالاری توام با مومن بودن ایمان داشتن و آرمان خواهی می باشد گفت: اگر چنین ترکیبی در جامعه ای به وجود آید نظامی موثر شکل می گیرد اگر قرار باشد نظام با این ویژگی ها بماند باید مردم سالاری دینی را حفظ کنیم و اگر خدای ناکرده انشقاق به وجود آید واز حالت وحدت خارج شویم باید گفت مبنای جمهوری اسلامی مخدوش شده است.
ره پیک با بیان اینکه در هر جا که رشد داشته ایم مردم در مواقع حساس ظهور کرده اند ادامه داد: امروز تهدید های نظامی مان بر مردم سالاری دینی متمرکز شده است و برخی از تهدیدات هم قصد دارد مردم را از نقش اصلی آنان در هویت مردم سالاری خارج کند. امروز سلفی گری در منطقه یک وجه آن جنایات و وجه دیگر مخدوش کردن مردم سالاری دینی است زمانی که نظامی با مجموعه مردم سالاری بر سر کار بیاید به این معنی است که می خواهد ارزش ها را توسعه دهد.
معاون اجرایی شورای نگهبان ادامه داد: مسئولان باید دقت کند اگر می خواهند جمهوری اسلامی حفظ شود باید درک صحیحی از مردم سالاری دینی داشته باشند و نظامی را تعبیه کنند که مردم در آن نقش مفیدی داشته باشند در این صورت انقلاب ادامه پیدا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه یکی از سازوکارهای مهم در جمهوری اسلامی برای حفظ مبنا و تقویت مردم سالاری انتخابات بوده است گفت: انتخابات در تراز جمهوری اسلامی برگزار میشود و این انتخابات تنها ابزاری برای تقویت مردم سالاری دینی بوده است مردم از طریق انتخابات مشارکت خواهند کرد و باید گفت انتخابات در کشور ما صوری نیست.
ره پیک با بیان اینکه در جمهوری اسلامی انتخابات واقعی است گفت: هر انتخابی در ایران صورت میگیرد براساس مردم سالاری است و در جمهوری اسلامی کسانی که انتخاب میشوند از جهت شرایط و وظایف مرتبط با مبنای اسلامی است که اگر انتخاب مردم با این اثر ترکیب شود به این معنی است که مردم سالاری ایجاد میشود.
وی با اشاره به برگزاری سی انتخابات اصلی و چندین انتخابات میان دوره ای در کشورمان گفت: نکته حائز اهمیت کشورمان با دیگر کشورها در برگزاری انتخابات است اینکه از چند ماه قبل از انتخابات تبلیغات شروع میشود یا تحریم می کنند تا مشارکت کم شود یا در انتخابات شبهه ایجاد میکنند که این موضوع در کشورمان مکررا اتفاق می افتد به دلیل اینکه انتخابات در توسعه مردم سالاری دینی تاثیرگذار بوده است دشمنی که در مقابل ماست می داند که از چه ابزاری برای مخدوش کردن انتخابات استفاده کند.
وی با اشاره به روند انتخابات ادامه داد: در جمهوری اسلامی سازوکارهایی برای انتخابات تعبیه شده است و حتی برگزاری آن متکی بر پایه های مردم می باشد به این معنی که بخش اجرایی وزارت کشور و نظارتی یعنی شورای نگهبان هر دو انتخابات را از هرم پایه مردمی آغاز کرده و در این هرم تمام می کنند باید گفت که از حالا فرآیند بررسی ها انتخاب شده است هیئت های نظارت در استان ها شکل گرفته و بعد از آن هیئت های اجرایی که از معتمدان مردم هستند به وجود آمده و پرونده داوطلبان در هیئت های استان و شهرستانی و مرکز مطرح شده و البته تصمیم نهایی با شورای نگهبان است و فرآیند قانونی متکی بر معتمدین مردم و درنهایت نظر شورای نگهبان می باشد.
ره پیک با بیان اینکه در برگزاری انتخابات عوامل برگزار کننده یعنی صد ها هزار عامل اجرایی و نظارتی که مردم هستند دخالت دارند و در شبکه نظارتی به صورت افتخاری با شورای نگهبان همکاری میکنند ادامه داد: به طور مثال در یک استان حدود 250 نفر عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه و پزشکان در حوزه شبکه نظارتی ما قرار داشتند و در روز انتخابات بر سر صندوقهای رای آمدهاند.
معاون اجرایی شورای نگهبان با تاکید بر اینکه در جمهوری اسلامی با سازوکار انتخابات امکان تخلف رسمی و سازمان یافته وجود ندارد گفت: دو دستگاه برگزار کننده انتخابات به شدت به بدنه مردمی وابسته هستند که بر روند انتخابات نظارت کرده و شورای نگهبان نیز وظیفه دارد به قانون و سیاستهای رهبری عمل کند.
وی با بیان لینکه در شورای نگهبان نه در گذشته و نه در آینده در بررسی وضعیت صلاحیتها بحث گروه حزب و جناحها مطرح نبوده است گفت: تلاش شده که اصل قانون گرایی و بی طرفی رعایت شود و این در واقع مصداق همان مردم سالاری دینی است.
ره پیک با اشاره به اعلام علت رد صلاحیتها گفت: شورای نگهبان نمیتواند دلیل رد صلاحیتها را اعلام کند گاهی علت رد صلاحیتها اخلاقی و امنیتی بوده که افشای آن کار درستی نیست اما اگر فرد درخواست کننده تقاضا کند میتوانیم به خودش اعلام کنیم.
وی در پاسخ به اینکه آیا طبق قانون برجام باید در مجلس بررسی شود و نظر شورای نگهبان در این خصوص چیست ادامه داد: شورای نگهبان ممکن است به دو دلیل در معرض بررسی برجام قرار گیرد دلیل اول اینکه از شورای نگهبان بخواهند که آیا برجام موافقت نامه قرار داد یا معاهده بین المللی است؟ اگر جنین مقصودی را بخواهند شورای نگهبان ورود میکند اگر مجلس و دولت این قاعده را بپذیرند که برجام یک موافقت نامه است و دولت لایحه دهد در مجلس به عنوان یک موافقت نامه بررسی شود به دلیل اینکه موافقت نامه تبدیل به قانون میشود و در آن زمان شورای نگهبان به مسئله ورود میکند.
وی با بیان اینکه شورای نگهبان تاکنون نظر رسمی در مورد برنامه اقدام مشترک نداده است ادامه داد: اگر درخواست مجلس مبنی بر اینکه دولت درباره برجام لایحه دهد انجام شود و در مجلس بررسی شود مجلس آن را تصویب کند یا ماده واحده بگذارد که ناظر بر برجام باشد در آن صورت شورای نگهبان بررسی میکند.
ره پیک در پاسخ به این سوال که اگر برجام در مجلس تایید شد ممکن است شورای نگهبان با آن موافقت کند یا خیر گفت: نمیتوان پیش بینی کرد چون معلوم نیست مجلس میخواهد چه چیزی را تصویب یا رد کند برخی میگویند برجام قابل اصلاح یا ایراد گرفتن نیست ولی باید دید که مجلس چه چیزی را میخواهد تصویب کند که البته شورای نگهبان نسبت به رای آن نظر میدهد.
وی ادامه داد: بررسی برجام موضوعی نیست که مجلس به تنهایی به آن ورود کند بلکه شورای امنیت ملی نیز آن را بررسی میکند و اگر از مسیر مجلس باشد شورای نگهبان وارد میشود.
ره پیک در خصوص انتقادات نسبت به عملکرد اخیر شورای نگهبان از سوی برخی افراد اظهار داشت: اظهارنظرها بی سابقه نیست و برخی از این اظهارنظرها تند و برخی ملایم است چون شورای نگهبان نظارت گر و بخشی از تصمیم مربوط به رد صلاحیتها میباشد. اما باید بدانیم که شورای نگهبان در تلاش است که در چارچوب قانون به وظایف خود عمل کند و درگیر حرفهای حاشیه ای نباشد.
معاون اجرایی شورای نگهبان با بیان اینکه الان وقت بررسی صلاحیتها نیست و وقتی ثبت نام کاندیداها آغاز شود پروندههای آن در مهلت قانونی بررسی میشود ادامه داد: تصمیمات در شورای نگهبان براساس رای گیری و رای اکثریت اعضا میباشد یعنی اگر کسی در دورهای رد صلاحیت شده است در شورای نگبهان رای گیری انجام شده و رد شده است و در آینده نیز برای بررسی صلاحیتها رای گیریها صورت میگیرد.
وی ادامه داد: شان شورای نگهبان این نیست که تحت نظر کسی قرار بگیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که ممکن است افرادی که در فتنه 88 به انتخابات اعتراض داشتند بخواهند به صحنه انتخابات بازگردند واکنش شورای نگهبان در این زمینه چیست گفت: طبق قانون کسانی که اقدامات ضد امنیتی داشته اند و از مصادیقی که رهبری در خصوص خط قرمز فرمودهاند عبور کرده از نظر قانونی صلاحیت ورود به مشاغلی مانند نمایندگی مجلس را نخواهند داشت. در قانون داریم که فرد باید به قانون اساسی و ولایت فقیه التزام داشته باشد.
ره پیک خاطرنشان کرد: بعضی از کسانی که اقدامات ضدامنیتی داشتند قطعا به قانون اساسی هیچ التزامی نداشته ولی معنایش این نیست که هر کسی در جناح سیاسی و گروهی هست غیرقانونی باشد بنابراین شورای نگهبان در چارچوب سیاستهایی که رهبری مشخص کردهاند حرکت میکند.